Некада одлични ђаци, сада успјешни професори: Шест математичара у једној генерацији

PDFPrintE-mail

Актуелно

Ученици зворничког СШЦ „Петар Кочић“ остварили су протеклих година велике успјехе на такмичењима из различтих предмета чиме су на најбољи начин промовисали школу те доказали да је ово установа у којој је афирмисан значајан број одличних ученика. Свака генерација је тако особена по неком резултату, а генерација 2006/2010. се, између осталог, издваја по чак шест успјешних математичара.

Нико од ових, некада успјешних ученика, а сада професора током студија није имао просјек испод 9, а њих троје је у Зворнику добило посао и засновало своје породице.

Тако је Мирјана Ерић, асистент на Факултету техничких наука у Новом Саду, а претходно је завршила Природно-математички факултет. Елвир Мемић је математику завршио у Тузли. Ради у Мјешовитој средњој школи у Сапни и као асистент на Рударском факултету у Тузли. Миодраг Михајловић, својевремено студент генерације на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, вратио се у Зворник и запослен је у ОШ „Свети Сава“ Зворник. Заједно са Михајловићем, математику и физику завршио је и Радован Пелемиш, који се такође вратио у Зворник и предаје у Средњошколском центру „Петар Кочић“. Из ове генерације, у Новом Саду математику је завршила и Биљана Мићић, сада наставница у ОШ „Десанка Максимовић“ Челопек. Дипломирани математичар, смјер статистика и актуарска и финансијска математика је и Милица Бошковић, која је дипломирала на Математичком факултету Универзитета у Београду и ради у једној банци у Београду.

Радован Пелемиш каже да је још од основне школе желио да буде професор математике и физике.

– Жеља се јавила након бројних такмичења баш из тих предмета. Али, као и свим ученицима, слушајући лоше студенте, у мени се све више будила бојазан, како успјети. Предрасуде о свему томе разбио је професор Душан Бошковић, по чијем наговору, радећи са мном на часовима ван наставе, уписујем смјер Математика и физика на Палама. Студије, у року завршене, су протекле добро, а све то захваљујући великој љубави према науци као и знању понесеном из зворничке гимназије које ми је пренио професор Милисав Николић. Вратио сам се у своју школу, која је великим дијелом заслужна за мој успјех, и сада као професор дајем све од себе да ученицима усадим љубав према математици, да схвате да математика није баук, да стекну широко знање и успију на студијама – рекао је Пелемиш.

И Миодраг Михајловић каже да је одавно заволио природне науке.

– Још од нижих разреда основне школе интересовале су ме више од осталих предмета, нарочито математика, а потом и физика. Како су пролазиле године и како се средња школа ближила крају све сам био сигурнији у избор свог будућег занимања. У току, и након студирања математике и физике имао сам прилику да наставим да се бавим научним радом, али то би значило и неизбјежан одлазак из родног града на шта нисам хтио да пристанем. Одлучио сам да се вратим у Зворник, гдје сам се веома брзо запослио као професор математике и физике у ОШ „Свети Сава“. Желио сам да стечено знање пробам да пренесем на млађе генерације. На крају, оно што је најбитније, факултетска љубав са једном Иваном у мом Зворнику је прерасла у брак, из којег се родио и наш највећи досадашњи животни успјех, кћерка Милица – истакао је Михајловић.

У школи поносни на бивше ученике

– Ови успјешни млади људи су разбили већ устаљене предрасуде које генерацијама владају међу ученицима када је у питању математика. Свако од њих на свој начин може да послужи као узор будућим генерацијама те је ово сигурно најбоља препорука свима који се размишљају да ли да наставе школовање у нашој средњој школи. А сви они заједно су понос наше школе, али и нашег града, јер су овакви примјери оно најбоље што имамо. И што је најважније, видјећемо ускоро да нису једини – саопштили су из школе.

(инфобирац.нет)

Last Updated on Friday, 03 May 2019 21:07