Промовисана књига „Пред сјенама српских мученика“

PDFPrintE-mail

У организацији СПиКД „Просвјета“ из Фоче и средњих школа из Зворника, у Дому омладине одржана је промоција поетских руковети под називом „Пред сјенама српских мученика“, аутора Рада Р. Лаловића.

Према ријечима аутора идеја о настанку једна овакве књиге се јавила када је у наставне програме из српског језика и историје уведена тема културе сјећања на српске жртве страдале у XX вијеку, а највише у два свјетска рата.

– Из историје је било лако организовати наставу јер имате историјске чињенице, али је из књижевности то било теже јер прво морате имати књижевна дјела.

Стога сам, да бих помогао наставницима српског језика, кренуо у сакупљање ових пјесама, прво о Јасеновцу, а потом и о другим стратиштима и видио да многи наставници српског језика не знају да постоје ове пјесме. Прво издање ове књиге је имало одличан пријем, па смо урадили друго издање које има око седамдесетак пјесама – рекао је Лаловић и додао да су пјесме биране по три критеријума.

– Први је био да је пјеснички субјект жртва злочина, потом да је пјеснички субјект свједок или посматрач злочина, или је у некој врсти молитвеног односа према жртви и болу који жртва осјећа. Нас злочинац не интересује јер је он сваки исти, а такав однос имају и пјесници јер код њих нема мржње нити позива на освету – истакао је Лаловић.

Владимир Пантовић, директор Центра за културу и информиснаје из Фоче, који је издавач књиге, истакао је да прошло много деценија договореног ћутања о злочинима на Србима тако да до данас нисмо имали ниједну сличну књигу у српској књижевности.

– Ова књига је стога и руковет и збирка и антологија јер је једина која говори о страдању и патњи српског народа у XX вијеку. Ова књига је изњедрила још једну, поред књиге професора Ранка Поповића, а то је књига стручних текстова, есеја о поезији патње која ће бити од велике помоћи професорима и наставницима српског језика – навео је Пантовић и додао да ће посљедња промоција другог издања бизи одржана на предстојећем Сајму књига у Београду, након чега ће услиједити и треће издање које ће имати око 100 пјесама.

(инфобирац.нет)

Last Updated on Thursday, 25 October 2018 12:26