Посјета Амбасади Русије

PDFPrintE-mail

Актуелно - Новости

Донација у књигама, најављена посјета и даља сарадња

Директорица Биљана Писић и професорица руског језика Мирјана Бошњак посјетили су Амбасаду Руске Федерације у Сарајеву и преузели вриједну донацију за библиотеку ове школе, односно књиге и ЦД издања познатих руских писаца, али и других класика свјетске књижевности на руском језику. Писић је истакла да је ово друга посјета Амбасади Русије те да су сада боравили на позив трећег секретара Амбасаде Лилије Сабирове.

– Позвали су нас са жељом да нам уруче дјела руских писаца и ЦД издања како би наши ученици на руском језику могли да читају великане њихове, али и свјетске књижевности. Прије четири године смо добили сличну донацију – рекла је Писић и додала да ће ова донација значајно помоћи у подизању квалитета наставе на руском језику.

– Разговарали смо и о могућности да нам они помогну у опремању једног кабинета руског језика те о одласку делегације наше школе у посјету једној од школа у Москви са жељом да касније успоставимо сарадњу и радимо на размјени, односо посјети ученика у чему би нам они значајно помогли – истакла је Писић.

Она је додала да су представници Амбадасе Русије били пријатно изненађени чињеницом да у школи ради секција руског језика, да ученици израђују предмете са мотивима из руске традиције те да редовно, на хуманитарним концертима, имају и рецитаторе на руском језику.

– Професорица Мирјана Бошњак је понијела и показала дипломе наших ученика који су освојили награде на регионалним и републичким такмичењима те им објаснила који су то нивои такмичења. На тај начин смо презентовали колико и како се изучава руски језик у нашој школи, а посебно их је обрадовала чињеница да око 300 ученика у школи учи руски језик. По том броју ми смо у самом врху школа у Републици Српској у којима се учи руски језик. Пошто они имају изузетну сарадњу са Републичким педагошким заводом, разговарали смо и о питању надзорника за руски језик како би се поправио квалитет наставе овог предмета у основним и средњим школама у Републици Српској – рекла је Писић и додала да их, због раније преузетих обавеза, није могао примити амбасадор Петар Иванцов, али су из амбасаде најавили да ће њихова делагација посјетити Зворник, односно СШЦ „Петар Кочић“, али и ОШ „Свети Сава“ у којој, такође, велики број ученика, поред енглеског, учи руски језик.

– Такође, очекујемо и позиве на изложбе које они организују у Републици Српској, а постоји могућност и да се нека од изложби организује у Зворнику. Договорили смо да одржимо и састанак са директорима школа са наше регије како би и њима била уручена донација у књигама на руском језику – закључила је Писић.

(инфобирац.нет)